ASİT REFLÜSÜ

Asit reflüsü, asit içeren gastrik sıvıların mideden özofagusa (yemek borusu) gittiği bir durumdur. Bazı kişilerde bu sorun düzenli olarak görülür ve bu duruma gastroözofageal reflü hastalığı ya da GÖRH adı verilir.

Midedeki besinler mide asidi ve enzimler tarafından kısmen sindirilir. Normal olarak, midedeki kısmen sindirilmiş içerik daha fazla sindirilmek üzere mide kasları aracılığıyla ince bağırsağa gönderilir. Asit reflüsü olan hastalarda asidik mide içeriği özofagusa geri kaçar, böylece inflamasyon ve hasara neden olur.

Asit reflüsüne katkıda bulunan faktörler yağlı besinler, sigara, çikolata, kafein, alkol, obezite, gebelik ve gecikmiş mide boşalmasıdır. Obezite ve gebelik karın içerisindeki basıncı arttırır ve mide içeriğini özofagusa doğru iter. Bazı hastalarda mide içeriğinin ince bağırsağa boşalması çok yavaştır. Besin ve asitle dolu olan bir mide, özellikle de hasta yatar durumdayken reflüye daha yatkındır.

Asit reflüsünün semptomları retrosternal yanma hissi (mideden ya da göğsün alt bölümünden boyuna doğru yayılan yanma hissi), ağza mide içeriğinin gelmesi, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü (disfaji), ses kalınlaşması, diş hastalıkları ve astımı içerir.

Asit reflüsünü tedavi etmek için sıklıkla kullanılan ilaçlar midedeki asit üretimini azaltan H2-reseptör antagonistleri ve proton pompası inhibitörleri gibi asit baskılayıcılar ve alt özofageal sifinkter’in basıncını arttırarak ve midenin boşalmasını kolaylaştırarak etki eden prokinetik ajanlardır. Antiasitler retrosternal yanma ya da hazımsızlık gibi asitle ilişkili semptomların tedavisinde sıklıkla kullanılan ve mide asidini nötralize ederek etki gösteren ilaçlardır.

 

Mesajlar (0)

500 karakter yazabilirsiniz

Cancel or